← Home

← Artikelen


Uitleg

Categorie: Uitleg

Via het DIDI-netwerk heeft iedereen toegang tot The Things Network (https://www.thethingsnetwork.org/) een wereldomspannend LoraWAN-netwerk met zijn hoofdkwartier in Amsterdam.

Achtergrond informatieDe 32 in Drenthe opgestelde DIDI-Lora-gateways (met daarnaast nog diverse privé- en bedrijfsgateways) zorgen ervoor dat gegevens die door een zgn. Lora-node (een kleine Lora-zend-ontvang-module) worden verzonden worden doorgegeven naar de server die ze vervolgens via internet beschikbaar maakt.
De gegevens zijn vervolgens op uw computer, tablet of telefoon te bekijken of verder te verwerken (bijvoorbeeld in de vorm van een tabel of grafiek).

Een Lora-node is een kleine module die, afhankelijk van hoe vaak je gegevens wilt verzenden, wel 5 jaar op een batterij kan functioneren. Hoe je zo'n node zelf maakt (onderdelen kosten 15-20€) staat volledig omschreven op het "labs" en "learn" deel van de TTN-website (maar kopen kan natuurlijk ook vanaf 18€ via Aliexpress of 35€ in Nederland). Ook beschikt TTN over een zeer actief forum waar LoraWAN-gebruikers elkaar helpen indien er vragen of onduidelijkheden zijn.

Maar er kan meer..
Naast de koppeling met het, gratis voor iedereen, TTN-netwerk heeft DIDI ook een koppeling met een eigen server waar alle IoT-toepassingen van de Provincie Drenthe op draaien.
Alle data die op deze DIDI-server binnenkomt is opendata zodat iedereen met deze gegevens aan de slag kan om er een toepassing omheen te maken.
De capaciteit van deze DIDI-server is zo groot dat we deze ook openstellen voor bepaalde professionele partijen die met LoraWAN aan de slag willen, te weten: Non-profits, Startups en innoverende ondernemers (voor deze laatste twee gelden wel wat beperkingen vraag ons om informatie).